Ik wil graag mooie dingen maken en ook andere makers en creatievelingen helpen om mooie dingen te maken en hun werk te tonen. Dikwijls is er echter geen of te weinig budget om mij voor mijn werk te betalen.

Ik wil zoeken naar een balans in het werken voor klanten die makkelijk geld kunnen geven en klanten die dat niet zo makkelijk kunnen. Daarom zou ik met een experiment willen starten.

Waardebepaling achteraf

Geen vaste tarieven meer voor een foto-opdracht of voor het bouwen van een website. Ik start met een nieuwe manier om het bedrag van de factuur te bepalen: waardebepaling achteraf.

Pay What You Want, in het Nederlands zou je het kunnen vertalen als: betaal wat je het waard vindt. Daarbij mag je als klant zelf bepalen welk bedrag ik op de factuur mag zetten.

Zijn daar risico’s aan verbonden? Voor mij wel, ik ben eigenlijk overgeleverd aan de goedheid van de klant. In principe kan je er als klant voor kiezen om mij een zeer laag bedrag te betalen. Als dat gebeurt, dan heb ik mijn werk niet goed gedaan en dan hoop ik ook dat je me vertelt wat er beter zou kunnen.

Het zou natuurlijk ook kunnen dat een klant van me wil profiteren. Als dat zo zou zijn, dan zal onze samenwerking wel eenmalig zijn…

Ik ga er van uit dat ik je kan vertrouwen. Misschien zal er wel eens iemand misbruik maken van mijn vertrouwen en dan zal ik weer eens keihard met mijn kop tegen de muur knallen. Daar is dan niks aan te doen, ik heb met mezelf afgesproken dat ik niet hoef te veranderen. De hele tijd bang zijn en mensen wantrouwen kost me teveel energie.

Voelt het ongemakkelijk?

 • Hoe werkt dat dan?
 • Wat vind jij zelf dat het waard is?
 • Geef ik wel genoeg?

Ik snap de verwarring, het staat haaks op wat we gewend zijn. Probeer het om te draaien en stel een andere vraag: Wat levert het je op?

Hoe kan je bepalen wat het waard is?

Voordat je bij mij komt heb je zelf al wel een idee van wat je uit onze samenwerking wil halen. Heeft mijn werk je gebracht wat je ervan verwachtte? Of heeft het je iets anders gebracht dat je van te voren niet had verwacht, maar dat toch heel waardevol voor je is.

 • wat zou je bijvoorbeeld geven als budget geen rol zou spelen?
 • probeer een inschatting maken van de inspanningen voor de geleverde dienst
 • vergelijk wat het je oplevert met de waarde van vergelijkbare diensten die net zo lang duren
 • uurtarieven voor een goede webdesigner/fotograaf variëren tussen 40 en 80 euro per uur
 • laat geld voor je werken. Heb je veel, geef dan veel. Heb je minder, geef dan minder.

Om misverstanden te vermijden:

 • waardebepaling achteraf wil niet zeggen dat ik gratis werk
 • als ik kosten moet maken om je opdracht uit te voeren, zal ik die wel aanrekenen.

Mag het ook anders dan alleen met geld?

Geld is wel belangrijk om te kunnen leven. Ik moet ook mijn rekeningen betalen. Toch kun je als je een klein budget hebt waarde teruggeven. Misschien heb je sociaal kapitaal, kennis, resources en vaardigheden die je met me wil delen. Of heb je iets anders van waarde waar ik blij van word?

Mijn voorkeur gaat wel uit naar een normale factuur tegen een marktconform tarief. Dan heb ik de mogelijkheid om naar mijn eigen inzicht te investeren in mijzelf en de wereld om me heen.

Als je niet in geld kan of wil betalen kan je mij ook een plezier doen door iets van mijn verlanglijstje te geven.

Meer informatie over waardebepaling achteraf: http://www.waardebepalingachteraf.info/

 

Als je je  ook na deze uitleg over waardebepaling achteraf ongemakkelijk blijft voelen, neem dan persoonlijk contact met me op. We komen er samen wel uit. Desnoods wijken we af van het principe.

Mijn verlanglijstje

Geld is nog steeds het handigst als betaalmiddel. Mocht je me echter op een andere manier willen betalen, dan volgt hier een lijst met suggesties van dingen waarmee je mij blij kunt maken. Dat zijn fysieke dingen, maar ook dingen die ik graag zou willen doen of een plek waar ik me graag eens zou willen terugtrekken om tot rust te komen, te wandelen, lezen of fotograferen, …

 • een aanbeveling bij mensen die een toffe opdracht voor me hebben
 • hulp in de tuin: wieden, haag snoeien
 • een verblijf in een hotel of huisje
 • retour trein- of vliegticket naar bestemming binnen Europa
 • boekenpers

 

logo met vosje

Wil je graag op de hoogte blijven?

Vul dan je e-mailadres in...

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This