Blogbericht publiceren in WordPress

16 augustus 2017Webdesign

In een vorig blogbericht heb ik al gezegd dat bloggen een goed idee is voor de vindbaarheid van je website. Google houdt immers van websites met veel tekst en regelmatig een blogbericht publiceren houdt ook je website actueel en levendig.

Is bloggen moeilijk? Neen, dat valt echt wel mee. Binnen een WordPress website is het niet zo moeilijk als veel mensen denken. Je hoeft er zeker geen digitaal wonder voor te zijn.

Ik wil je graag tonen hoe je heel concreet een blogbericht in WordPress kan publiceren.

Emile Racovitza aan het werk in zijn laboratrium

Okee, laat ons er aan beginnen

Van zodra je bent ingelogd, kom je in het WordPress dashboard terecht met aan de linkerkant het navigatiemenu.

Je begint een nieuw blogbericht door in de het WordPress navigatiemenu naar Berichten => Nieuw Bericht te gaan.

Emile Racovitza aan het werk in zijn laboratrium

Tekst

Het belangrijkste onderdeel van je blogbericht is de tekst.

1. Tekstopmaak

Stel in het tekstverwerkingsgebied je blogbericht op en maak gebruik van de opmaakopties in het menu.

Het werkt zoals iedere andere tekstverwerker. Eerst de tekst of het tekstgedeelte waarop je de bewerking wilt toepassen, selecteren. Dan op het icoontje in het menu klikken.

2. Kopjes

De eerste optie van de onderste menubalk geeft je de mogelijkheid om te werken met kopjes. Kopjes geven je tekst structuur, niet alleen prettig voor de lezer, maar ook belangrijk voor de zoekmachines.

Let wel: de Titel van je blogbericht wordt door Google herkent als Kop 1. Dus je start in je blogbericht altijd met Kop 2.

3. Links

Voor het linken vanuit je tekst naar bijvoorbeeld andere blogberichten op je eigen blog of naar blogberichten/websites van anderen selecteer je eerst het woord dat moet linken en kies je in het opmaakmenuutje voor het “Linken invoegen/bewerken” icoontje (het eerste van onderstaande icoontjes, het tweede is om te link te verwijderen).

screenshot - de icoontjes voor links

Je kunt in het venster dat vervolgens getoond wordt onder het kopje “Geef de URL van de bestemming” de externe link en een beschrijving invullen.

Link je naar een eigen blogbericht, dan kun je onder het kopje “Of link naar bestaand bericht of pagina” het bedoelde bericht aanklikken (klik op het pijltje ernaast om de lijst te tonen). De url wordt dan automatisch bovenin ingevuld. Als je vervolgens op de knop “Link toevoegen” klikt, wordt de link in je tekst weergegeven.

Emile Racovitza aan het werk in zijn laboratrium

Afbeeldingen

Het toevoegen van afbeeldingen aan je teksten is heel eenvoudig. Ga hiervoor met de cursor op de plek in de tekst staan waar je een afbeelding wil toevoegen en klik op de knop Media toevoegen.

Dan opent een venster waar je een nieuwe afbeelding kan uploaden en vervolgens selecteren of kiezen voor een reeds geüploade afbeelding.

Emile Racovitza aan het werk in zijn laboratrium

Het is belangrijk dat je voor iedere afbeelding ten minste de volgende gegevens invult:

  • De url wordt automatisch toegekend.
  • De titel van de afbeelding wordt afgeleid van de bestandsnaam van de afbeelding. (zie je het belang van de juiste bestandsnaam voor de foto?).
  • En niet te vergeten: de Alt-tekst. Dit is een beschrijving van de foto.

Het doel van de Alt-tekst: zorgt er voor dat Google je afbeelding kan “lezen” en het wordt ook gelezen door schermuitleesprogramma’s (Dat is de software waarmee blinde en slechtziende internetgebruikers een website kunnen lezen.).

Emile Racovitza aan het werk in zijn laboratrium

Voordat je op Invoegen in bericht klikt, kan je nog aangeven hoe je de afbeelding wil uitlijnen ten opzichte van de tekst, of je de afbeelding wil laten linken en welk formaat de afbeelding moet hebben.

Nadat je op Invoegen in bericht hebt gedrukt, wordt de afbeelding aan je tekst toegevoegd.

Emile Racovitza aan het werk in zijn laboratrium

Uitgelichte afbeelding

Je kan ook een afbeelding aan het blogbericht koppelen via het venster “Uitgelichte Afbeelding”. Dat vind je aan de rechterkant van het scherm (dikwijls moet je hiervoor ook iets naar beneden scrollen). Deze optie voegt geen afbeelding toe in je tekst, maar zorgt er voor dat je een afbeelding ziet bij je blogbericht in de overzichtsweergave.

Emile Racovitza aan het werk in zijn laboratrium

Opslaan en publiceren

1. Opslaan als Concept

Het schrijven van een blogbericht is een proces. Je schrijft je teksten, herleest ze en dan ga je stukken herschrijven of aanpassen. Natuurlijk wil je niet dat bezoekers van je website je “geknoei” achter de coulissen kunnen zien. Hier is de knop “Opslaan als Concept” interessant.

Deze knop vind je tijdens het maken van je WordPress blogbericht helemaal rechts van je tekstverwerkingsvenster in het venster “Publiceren”. Meteen daarnaast vind je de knop “Voorbeeld”.

Als je je blogbericht met de knop “Opslaan als Concept” opslaat, wordt je werk bewaard, maar het is nog niet zichtbaar op de website. Je kan je blogbericht wél zelf bekijken via de knop “Voorbeeld”. Als je op deze knop drukt, wordt er een nieuwe venster in je browser geopend en zie hoe je bericht eruit zou zien als het gepubliceerd wordt. Nogmaals bezoekers van je blog zien hier niets van!

Pas als je op de knop “Publiceren” onderin het venster drukt, zal het blogbericht op de website zichtbaar worden. Dus let er op dat wanneer je je blogbericht tussendoor wilt opslaan je op de knop “Opslaan als Concept” drukt en niet op “Publiceren”.

Emile Racovitza aan het werk in zijn laboratrium

2. Inplannen

Als je graag wil dat je blogbericht op een bepaalde datum of tijdstip automatisch gepubliceerd wordt, dan kan je de publicatie van je blogbericht inplannen.

Ga hiervoor naar de optie Onmiddellijk publiceren in het venster “Publiceren” en klik op de link Bewerken. Je krijgt nu de optie om een datum en tijdstip in te vullen waarop je wil dat je blogbericht automatisch verzonden wordt.

Na het invullen van de gewenste datum en tijd, druk je op OK. De tijd en datum zijn nu ingesteld en de knop “Publiceren” is veranderd in “Inplannen”. Pas als je op “Inplannen” drukt, zal je blogbericht ook daadwerkelijk ingepland zijn.

De knop “Inplannen” verandert meteen na gebruik in “Bewerken”. Deze knop kan je nu gebruiken voor het opslaan van eventuele tussentijdse aanpassingen aan je blogbericht.

3. Publiceren

Ben je klaar met je blogbericht?  Dan kan je nu op de Publiceren knop klikken. Zodra je hierop klikt, staat je blogbericht online.

Blogberichten ordenen

Blogberichten over categorieën verdelen

Als je veel blogt of als je over veel verschillende onderwerpen blogt dan kan het handig zijn om een duidelijke onderverdeling in de verschillende blogberichten te  maken. In dat geval kan je met categorieën werken.

Wanneer je dan een nieuw bericht aanmaakt vind je in het venster “Categorieën” aan de rechterkant van het scherm de categorieën die je hebt aangemaakt. Vink bij ieder blogbericht dat je maakt de gewenste categorie aan die hoort bij het onderwerp waarover je een blogbericht maakt.

De standaard categorie zal altijd aangevinkt zijn. Let op dat je deze indien niet van toepassing uit vinkt!

Bewaren

© foto & screenshots: Leen De Vos

logo met vosje

Wil je graag op de hoogte blijven?

Vul dan je e-mailadres in...

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This