Hoe onderhoud je een WordPress website?

2 februari 2017Webdesign

Hij is online - jouw nieuwe website! Wat nu? Je website moet ook wat opleveren. Dat zal ook lukken, als potentiële klanten de weg vinden naar je website. Als ze op de site uitgenodigd worden tot kijken, lezen, klikken of kopen. Conversie dus. Maar daar is wel regelmatig onderhoud voor nodig.

Een site zal in ieder geval iets opleveren als de basis goed zit, met de juiste  technieken en teksten waar zoekmachines van houden. Maar daarna moet je website onderhouden worden. Regelmatig zelfs. Zo blijft de site snel, wordt hij niet gehackt en blijft hij interessant voor je bezoekers.

Wat heb je nodig voor het onderhoud van je website?

Vooral kennis en tijd heb je nodig. Tijd omdat je regelmatig nieuwe content op je website moet plaatsen. Dan kan een tekst zijn voor een blogbericht of de beschrijving van een nieuwe product. Dat kan ook een video zijn of nieuwe foto’s, zolang het maar relevant is voor je website. In een volgend blogbericht zal ik hierover nog uitgebreid op terug komen.

Een website onderhouden is echter niet alleen maar nieuwe content toevoegen. Er is ook een zekere technische kennis nodig om regelmatige software updates uit te voeren.

Checklist van de belangrijkste taken

Overzicht van de taken die je regelmatig moet uitvoeren

1. Reacties controleren en beantwoorden

Als er een reactie is gekomen op een blogberichten, dan is het voor de schrijver van die reactie ook wel fijn als je hem of haar beloont door de discussie gaande te houden.

2. De spam reacties verwijderen

Als je website nog vrij bescheiden is zal dit nog wel meevallen. Als je website wat groter is of wat meer bekendheid heeft zal je helaas ook meer last krijgen van spam reacties. Er bestaan plugins die je hierbij zeker kunnen helpen, Askimet bijvoorbeeld houdt al een boel tegen. Toch zal je zelf nog een aantal reacties moeten verwijderen.

3. De WordPress software updaten

Op dit moment is WordPress toe aan zijn vierde versie (4.7). Als jouw website nog steeds op een 3.8 of 3.9 versie draait dan moet je dringend updaten, anders ben je ideaal doelwit voor hackers.

4. Alle thema’s en plugins updaten

Thema’s en plugins die niet up-to-date zijn, zijn het grootste risico voor het hacken van een WordPress website. Zorg er dus zeker voor dat alle plugins en thema’s die je in je website gebruikt geüpdatet worden naar de laatste versie.

5. Niet gebruikte thema’s en plugins verwijderen

Ook als je een plugin niet gebruikt moet je die nog steeds updaten. Alle plugins en thema’s die niet worden gebruikt kan je dan ook best verwijderen.

6.  Gebroken links aanpassen of verwijderen

In het kader van de zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het zinvol om regelmatig de uitgaande links van je website te controleren. Dit geldt voor alle pagina’s, blogberichten en reacties. Linken zij nog allemaal naar bestaande URL’s? Als dit niet het geval, dan heb je een gebroken link en dan moet je die zeker aanpassen naar een werkende URL.

7. Concepten en revisies van een blogberichten verwijderen

Elke keer wanneer je een blogbericht bewaart als concept of wanneer je een gepubliceerd bericht aanpast, wordt er een versie in de database bewaard. Als je al die versie zou laten staan dan zou de database van je website wel eens heel moeilijk doorzoekbaar kunnen worden. Het is dus van belang dat die oude versies regelmatig verwijderd worden.

8. Back-up maken

Er kan altijd wat misgaan met je site. Wil je harde werk niet verloren zien gaan, zorg dan dat je een back-up hebt van de laatste versie. Dat kan je doen door back-up software te gebruiken, of de site handmatig te kopiëren naar je computer. Maak ook een back-up wanneer je grote veranderingen uitvoert op je website.

Geen zin of tijd om zelf je WordPress website te onderhouden?

Zie je het niet zitten om je website zelf te onderhouden?  Laat ons een onderhoudscontract afsluiten. Zo krijgt je website elke maand een onderhoudsbeurt en je krijgt ook nog eens 30 minuten technische ondersteuning per maand.

Deze technische ondersteuning kan zijn:

  • het uitvoeren van wijzigingen aan het design van de website (bijvoorbeeld uitbreiden van de website met nieuwe menu items/pagina’s)
  • bijwerken van inhoud van website (bijvoorbeeld wijzigen en/of publiceren teksten, foto’s blogberichten, evenementen)
  • op maat maken van afbeeldingen voor publicatie op de website.

© foto Unsplash
© foto Pixies

 

logo met vosje

Wil je graag op de hoogte blijven?

Vul dan je e-mailadres in...

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This