Selecteer een pagina

Altijd druk druk druk

16 juni 2017Persoonlijk

We hebben het met z’n allen zo druk. Druk zijn is de nieuwe standaard geworden.

“Geen tijd… te druk!”, antwoordde een vriendin (*) op mijn vraag hoe het met haar is en of we nog eens zullen afspreken om wat bij te kletsen.

Elkaar toevallig ontmoeten is sowieso al uitgesloten, dus ja dan moet het maar even via mail of nog vluchtiger, via chat…

Hoe zeer het me ook ergert, haar antwoord verbaast me al niet meer. Ze is zeker niet de enige die een vraag naar hoe het met haar gaat beantwoordt met “druk druk druk”.

(*) Ik schrijf hier nu vriendin, maar het kan net zo goed iemand anders zijn: vriend, broer, zus, collega, klant, wie dan ook, … Wie het schoentje past, … =)

Waar we vroeger goed, slecht of iets daar tussenin zouden antwoorden, zeggen we tegenwoordig vooral dat het druk is.  Maar is dat echt zo? Hebben we het met z’n allen echt zo druk?

We hebben nog nooit zoveel vrije tijd gehad. Het internet en smartphones hebben ons leven een stuk gemakkelijker gemaakt. Heb je geen zin om boodschappen te doen? Een paar klikken en alles wordt netjes bij je thuis bezorgd. Iemand bezoeken op een plek waar je nooit eerder geweest bent,  we vinden moeiteloos de weg met behulp van gps en telefoon, zonder de route op voorhand te moeten uitstippelen.

Druk zijn is de nieuwe standaard geworden.

Ook al eens moeten doodlen?

Een tekeningetje maken in een onbewaakt moment? Dat dacht ik eerst ook… maar nee hoor, het blijkt een datumprikker te zijn… een online platform waarop iedereen met wie je wil afspreken kan aangeven wanneer hij of zij nog een vrij moment heeft.

Doodle biedt een brede selectie aan online functies die het plannen van afspraken fundamenteel vereenvoudigen.

Handig?  Ja tuurlijk wel, maar ik ben er niet van overtuigd dat Doodle het plannen van afspraken op deze manier nu eenvoudiger maakt. Ik word er zelfs verschrikkelijk moedeloos van als je weer eens moet vaststellen dat je pas over enkele maanden een gezamenlijke vrije dag vindt.

Keuzes maken

Ik erger mij verschrikkelijk aan dit hele te druk gedoe. Maar van die ergernis daar heb ik natuurlijk alleen maar zelf last… dus probeer ik voor mezelf een manier te vinden om daar beter mee om te gaan.

Een tijdje geleden antwoordde ik bij weer eens een “geen tijd… te druk” spontaan: “Okee, dat is jouw keuze”. Met een verraste en zelfs geërgerde blik als antwoord. Toch vind ik dat iedereen zijn eigen keuzes maakt en moet maken, dat iedereen zijn eigen prioriteiten stelt… al of niet bewust.

Ik vind Geen tijd vooral een onvermogen om nee te zeggen. Je mag ook gewoon zeggen dat je geen zin hebt of dat je liever iets anders doet. Er kunnen honderden redenen waarom je iets niet wil of niet kan doen en dat is prima. Zeggen dat je geen tijd geen tijd hebt… vind ik nonsens.

Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt. Al moet ik toegeven dat ik me wel al een beetje een zonderling voelde 😉

Nooit meer te druk

In Nooit meer te druk omschrijft Tony Crabbe het als de weg van de minste weerstand, want:

Druk zijn is makkelijker

Druk zijn is de makkelijke optie. We hebben het druk omdat we niet voor de moeilijke weg kiezen. We laten onze dag bepalen door onze omgeving en onze inbox in plaats van dat we zelf over een planning nadenken. Het is makkelijker om alleen maar te hoeven reageren. Het is makkelijker om te proberen alles te doen, dan om te kiezen wat wel en wat niet. Er is meer moed voor nodig om minder te doen. Eigenlijk is drukte een vorm van gemakzucht.

Druk zijn is vermijding

Al die dingen die je telkens weer van plan bent te doen, dingen die je ­leven en je carrière een andere wending kunnen geven, zijn niet de makkelijkste om te doen. Als we moeten kiezen tussen iets wat ons weinig en iets wat ons veel moeite kost, tussen het doornemen van binnengekomen ­e-mails en het aanpakken van een ingewikkeld project, kiezen we vaker wel dan niet voor het makkelijke, drukke werk. We gaan woest aan het werk en gebruiken deze drukte als excuus voor het nalaten van werk dat meer nadenken vereist.

Druk zijn is een merk

Door je omgeving te laten zien hoe druk je het hebt, door waar en wanneer je maar kunt te verkondigen dat je het druk hebt, wil je laten zien hoeveel je waard bent. Ergens diep van binnen denken we dat als iedereen maar weet hoe druk we het hebben, dit onze promotiekansen vergroot en ons belangrijker doet lijken. Met druk zijn tonen we onze ambitie. Dus zelfs met het klagen over hoe druk je het hebt, werk je aan je eigen merk.

Druk zijn is een ­verslaving

Studies tonen aan dat elke keer wanneer je je e-mail checkt of iets opzoekt op internet, er een kleine hoeveelheid van het stimulerende dopamine vrij komt, een neurotransmitter die je het gevoel van beloning geeft. Net zoals ook velen de verleiding niet kunnen weerstaan om telkens de telefoon te checken voor een snelle dosis social media of snapchatjes.

Druk is wat alle anderen zijn

Hoe wij ons gedragen wordt in sterke mate bepaald door de sociale norm, door wat alle anderen doen. Hoeveel mensen ken je die het niet druk hebben? Zelfs als je jezelf ervan overtuigd hebt dat je met reden druk bent, komt een hoop drukte voort uit een onbewuste drang. Druk doen is voor een groot deel kuddegedrag.

Ook deze man, futuroloog Alex Soojung-Kim Pang laat zien dat druk zijn niet per se betekent dat je productief bent.

Het kan ook anders

Met dit blogbericht wil ik graag een pleidooi houden voor een bewuster en minder gehaast leven. Stop met timemanagement. Stop met multitasken. Maak bewuste keuzes.

Een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld is de ondertitel en de beste samenvatting van het boek Nooit meer te druk. In dit boek vind je ook heel wat tips die je kunnen helpen om met al die drukte om te gaan.  Een aanrader dus…

© foto Ryan McGuire

Pin It on Pinterest