Er is maar één manier om te lezen…

31 december 2016Woorden

De laatste tijd neem ik regelmatig weer eens de tijd om door mijn boeken te snuisteren. In de loop der jaren heb ik er heel wat verzameld. Boekenkasten puilen uit en het wordt tijd om weer wat ruimte te maken. Het heeft wel iets… het lijkt wel alsof je langs de rekken van een boekwinkel slentert.

Je ogen dwalen over de titels op de ruggen. Een boek vastpakken en er even door bladeren. Hier en daar een stukje lezen… en dan kom je, zelfs in je eigen boekenkast af en toe een heerlijke verrassing tegen.

Zoals deze… een citaat over lezen:

Er is maar één manier om te lezen en dat is grasduinen in de bibliotheken en boekwinkels; je pakt de boeken die je aanstaan, je leest geen andere, je laat ze vallen als ze je vervelen, je slaat de trage stukken over - en je leest nooit, nooit iets omdat je het gevoel hebt dat het moet, of omdat het hoort bij een bepaalde trend of beweging. Denk eraan dat het boek dat je op je twintigste verveelt, misschien wel deuren voor je openzet als je veertig of vijftig bent - en vice versa. Je moet geen boek lezen, tenzij het voor jou de juiste tijd ervoor is.

Doris Lessing, 1971 in het Woord vooraf van Het Gouden Boek (The Golden Notebook)

© foto Eli Francis

logo met vosje

Wil je graag op de hoogte blijven?

Vul dan je e-mailadres in...

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This