Photoshop is vorige week 25 jaar geworden. Voor die gelegenheid heeft Lynda.com de video Before there was Photoshop gemaakt. In deze 10 minuten durende film kan je zien hoe een foto wordt ontwikkeld in de donkere kamer.

Veel fotografen weten het vast niet meer, maar de gereedschappen die ze gebruiken in Photoshop zijn eigenlijk afkomstig uit de tijd dat er van Photoshop nog geen sprake was. Zelfs de namen van de technieken zijn hetzelfde als in de donkere kamer.

Het meest bekend zijn het doordrukken (dodge tool in photoshop) en tegenhouden (burn tool). Zelfs de icoontjes verwijzen naar de donkere kamer: het  icoontje van het dodge tool ziet er uit als een stukje karton op een ijzerdraadje, zoals je het ook in de doka gebruikt.  Het handje van het burn tool toont de vorm die je met je hand maakt als je en plek in de foto wat extra licht wil geven.

photoshop dodge-tool

 

photoshop burn-tool

 

In de eerder genoemde video worden deze technieken getoond, maar je ziet ook hoe je een verloop maakt in de doka, hoe je maskers gebruikt en dat je je masker over en weer moet bewegen (de doezelaar of feathering in photoshop).

 

Wanneer het lichtgevoelige fotopapier de correcte belichting heeft gekregen, gaat het in het bad met ontwikkelaar en daar stopt de vergelijking met photoshop… en begint de magie: je ziet de foto tevoorschijn komen. Dat is ook wat fotograaf Konrad Eek in de video zegt:

There’s not a comparable tool in Photoshop for this and that’s why I still like the magic of the darkroom.

 

en daar ben ik het helemaal mee eens. Daarom heb ik ook nog steeds een donkere kamer en trek ik me er graag af en toe in terug om die magie weer even live mee te maken.

 

logo met vosje

Wil je graag op de hoogte blijven?

Vul dan je e-mailadres in...

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This