Selecteer een pagina

cover van het boek van Jannie RegnerusIn 2000/2001 krijgt de jonge kunstenares Jannie Regnerus de kans om een jaar lang in Japan te wonen en te werken. Het geluid van vallende sneeuw is haar herinnering aan Japan, een verslag over haar eigen ervaringen en observaties. Je voelt haar fascinatie voor dit land en zijn bewoners. Het land dat de modernste technologie als vanzelfsprekend omarmt, maar waar het dagelijks leven doordrenkt is van goden, geesten en magische rituelen.

Haar Japanse vriendin Etsuko begeleidt haar in haar eerste kennismaking met het land en de gecompliceerde beleving van esthetiek en cultuur. Alles is ook zo tegenstrijdig: de muzikale WC-brillen, de verering van de kersenbloesems, het eindeloze vermogen tot afzien (buigen maar niet breken), karaoke, de onbekende codes, ….

Ze bezoekt een ceremonie waar afgedankte fototoestellen ritueel worden verbrand, ze zuivert haar geweten door maanwater te drinken tijdens de maanceremonie en ze leert in een zentuin luisteren naar het geluid van vallende sneeuw. Jannie Regnerus is een geweldige waarnemer. Met haar liefdevolle aandacht voor details (Etsuko herkent in haar kunstwerken meteen het Japanse begrip ‘Mono no aware‘) en haar niet aflatende verwondering beschrijft ze Japan heel zintuiglijk. Je kan het als het ware zelf zien, horen, ruiken, voelen en dat begint al van bij de eerste alinea van het boek:

“Van bovenaf gezien leek Japan alle beloftes in te lossen. In de verte doemde een eiland met groene bergkammen op en in de diepte onder me voeren talloze vissersboten, die elk een witte streep op het azuurblauwe water achterlieten. De zee als weerspiegeling van de hemel. Doorgaans bekeek ik dit mikadospel van witte lijnen van de andere kant: ruggelings liggend in het gras, kijkend naar de vliegtuigensporen die zich als stokjes kruiselings op elkaar stapelden om vervolgens in willekeurige volgorde op te lossen.”

Op de achterflap

Bekroond met de VPRO Bob den Uyl Prijs 2007 voor beste literaire reisboek.

Een jonge vrouw reist af naar Japan om er als kunstenaar te werken. Ze stuit op een samenleving met onbekende codes e raadselachtige tegenstrijdigheden.

“Afwisselend verheven en onbedaarlijk komisch Regnerus betoont zich iemand die uitstekend kan kijken en luisteren en die een heldere, persoonlijke toon weet te treffen.” - Jury VPRO Bob den Uyl Prijs

“Een grote verrassing. Haar proza is van een meditatieve, zuiver Japanse weemoed.” - Arjan Peters in De Volkskrant

Jannie Regnerus, “Het geluid van vallende sneeuw - Herinnering aan Japan”, uitgeverij Wereldbibliotheek bv, 159 pagina’s, ISBN: 978 90 284 2163 9.

Het boek bestellen

in het Nederlands:

Het geluid van vallende sneeuw

Er is geen vertaling in het Engels beschikbaar.

 

 

 

Pin It on Pinterest