WabiSabi_LeonardKorenWabi Sabi. Ik denk er al een tijdje over na, maar ik krijg het met mijn westerse geest niet echt uitgelegd… een filosofie? een gevoel van schoonheid?

Gelukkig heeft Leonard Koren, die als Amerikaan een groot deel van zijn leven doorgebracht in Japan, hierover een geweldig klein boekje geschreven. Hij formuleert Wabi Sabi op een prachtige manier:

“ Wabi-sabi is a beauty of things imperfect, impermanent, and incomplete. It is a beauty of things modest and humble. It is a beauty of things unconventional.”

Met andere woorden:

“De schoonheid van alles wat onvolmaakt, vergankelijk en onvolledig is. Het is schoonheid van onopvallende en eenvoudige dingen. Het is schoonheid van ongebruikelijke dingen.”

Koren deelt het boekje op in twee stukken: “Historical and Other Considerations” en “The Wabi-Sabi Universe”. Het historische deel biedt een basis voor het definiëren van Wabi Sabi, maar toont ook het niet uitlegbare, het obscure ervan. Om het verder te verduidelijken maakt hij ook de vergelijking met het (westerse) modernisme. In “The Wabi-Sabi Universe” legt Koren het spirituele, het gevoel, de morele voorschriften en de materiële kwaliteiten van Wabi Sabi uit.

Ik vermoed dat Leonard Koren creatieve geesten er toe wil aan zetten om de dingen niet al te ingewikkeld te maken, dat hij hen er aan wil herinneren dat schoonheid eigenlijk heel eenvoudig is. Voor mij is hij daar alvast in geslaagd.

Op de achterflap

Wabi Sabi is the quintessential Japanese aesthetic. It is beauty of things imperfect, impermanent, and incomplete. It is a beauty of things modest and humble. It is a beauty of things unconventional…

About the author. Leonard Koren was trained as an architect but never built anything - except an eccentric Japanese tea house - because he found large, permanent abjects too philosophivally vexing to design. Instead he created WET: The magazine of Gourmet Bathing, one of the premier avant-garde magazines of the 1970s. Since then Koren has produced books about design (Arranging Things: A Rhetoric of Object Placement) and aesthetics (Which “Aesthetics” Do You Mean: Ten Definitions).

Het boek bestellen

Er is geen Nederlandse vertaling beschikbaar

In het Engels:
Wabi Sabi for Artists, Designers, Poets and …

of
Wabi-sabi: For Artists, Designers, Poets & Philosophers

 

logo met vosje

Wil je graag op de hoogte blijven?

Vul dan je e-mailadres in...

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This